*
Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima, a 33. Menri Trizin, a Bön hagyomány spirituális vezetője az egész világon, valamint az indiai Dolanji-ban lévő Menri Kolostor apátja. Őszentsége 1927-ben született Kyongtsan faluban, Tibet egy távoli, keleti tartományában, Amdo-ban.

Thrizin Lungtok Tenpai Nyima Rinpoche


DE EN HU PL RU
HOME BIO FB
MFoto

Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima, a 33. Menri Trizin, a Bön hagyomány spirituális vezetője az egész világon, valamint az indiai Dolanji-ban lévő Menri Kolostor apátja. Őszentsége 1927-ben született Kyongtsan faluban, Tibet egy távoli, keleti tartományában, Amdo-ban. Még egész kicsi volt, amikor édesanyja elhunyt, és a család egy barátja A-Nyen Machen felajánlotta, hogy felneveli a kisfiút. Nyolc éves korában édesapja egy közeli kolostorba vitte, a Puntsog Dargye Ling-be, ahol elkezdte előkészítő tanulmányait: az olvasást, az írást és a recitálást. A fiatal szerzetes itt folytatta tanulmányait és 16 éves korában kezdte el a kolostor dialektika iskoláját. Itt nyolc éven át, Lopön Tenzin Loddro Gyatso vezetésével rendkívül szigorú képzést kapott, melynek végén megkapta a geshe fokozatot (ez a nyugati egyetemeken a doktori fokozat) filozófia, tibeti gyógyászat, asztronómia, és asztrológia szakokon.

A fiatal geshe 26 éves korában Kelet-Tibet Gyalron tartományába ment, és ott nagy munkába kezdett, hogy a Bön Kangyur 100 kötetének szentiratait fadúcon kinyomtassa. A nyomtatást Trocsen Gyalpo (Gyalrong 18 királyságának egyik uralkodója) fadúcainak segítségével fejezte be. Őszentsége a szentirat teljes szövegét öszvérháton, hat hónapnyi viszontagságos utazással szállította vissza Puntsog Dargye Ling-be.

Visszatérte után hamarosan Kínába indult zarándokútra, gyalogosan; meglátogatott számos szent helyet, és utazást tett Tsang tartományba, valamint Közép-Tibetbe. További tanulmányait Khana, Menri majd Yungdrung Ling Bön kolostoraiban folytatta és Sangye Tenzin Jongdong néven vált ismertté.

Élete számüzetésben
Sangye Tenzin Jongdong később teherautón utazott Lhasa-ba a Drepung Kolostorba. Ott maradt egészen 1959-ig, amikor a demonstráló tibetiek összecsaptak a megszálló kínai katonákkal. Ebben az időben történt, hogy Őszentségével a XIV. Dalai Lámá-val 80.000 menekült volt kénytelen elhagyni Tibetet, köztük sok Bönpo lámával, akik a Himaláján keresztül a szomszédos országokba menekültek. Sangye Tenzin Jongdong Nepál, Mustang tartományába ment először, azután tovább Nepál belsejébe.

Hamarosan találkozott Őszentsége Sherab Tenpa Gyaltsen-nel (a Yungdrung Ling Kolostor apátjával) és sok más Bön Lámával, Samling Bön Kolostorában (amely egy nagyon régi és fontos Bön kolostor a nepáli Dolpo-ban) és mindazokkal akik, akkor áttelepültek a nepáli völgyekbe.

A Bön lámák, mikor gyalogosan menekültek Tibetből, otthon kellett, hogy hagyják a Bön tanulmányozásához és gyakorlásához nélkülözhetetlen szentiratokat. Később, ezen iratok közül sokat megsemmisítettek a kínaiak. Így a Bön hagyomány megőrzéséhez rendkívül fontossá vált, hogy felkutassák és újranyomtassák azokat a szövegeket, amelyek elkerülték a pusztulást. Ám ezeket a szövegeket csak az ország távoli területein tudták fellelni. Egy idő után Őszentsége visszatért Samling-be, hogy szentiratokat kölcsönözzön újranyomtatás céljából. Ott találkozott David L. Snellgrove-val, a London Egyetem afrikai és keleti témákat kutató tudósdoktorával, aki éppen Samling-ben végzett kutatásokat. Dr. Snellgrove tanácsát követve, Őszentsége és Yungdrung Ling apátja Új-Delhibe utazott, hogy a kolostor szentiratait újranyomtassák. Ott azután Őszentsége ezen a projekten dolgozott Samten Gyaltson Karmay és Lopön Tenzin Namdak Rinpócse segítségével.

1962-ben Dr. Snellgrove meghívta hármójukat Angliába a Rockefeller Alapítvány ösztöndíjára. Dr. Snellgrove asszisztenseiként tibeti kultúrát és vallást tanítottak. Geshe Sangye Tenzin Jongdong Angliában maradt három évig, mely idő alatt ellátogatott és tanult Benediktiánus, Ciszterci és más keresztény kolostorokba. 1964-ben Rómába utazott és személyes audienciát kapott VI. Pál pápától.

[...]

 

source: http://www.ligmincha.hu/hu/about-bon-buddhizm/his-holiness.html


BFoto

Org

EVENT

Share: Facebook Twitter
Shortlink: http://boninfo.org/link/322233 sLink